Szilvas gomboc,węgierskie knedle ze śliwkami

Składniki na 3 – 4 talerze faworków

Składniki:

  • Ziemniaki -5
  • Sól -1 łyżeczka
  • Jajka -2
  • Mąka -2 1/2 szklanki
  • Bułka tarta -1 1/2 szklanki
  • Cukier cynamonowy-1/4 szklanki
  • Masło 4 łyżki
  • Śliwki-1 kg bez pestek

Opis:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygną przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę.
Do ziemniaków dodajemy jajka i sól, mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut aby ‚odpoczęło’.

Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy śliwkę. Bierzemy każdy róg kwadratu do środku i zlepiamy

Odkładamy na posypanej mąką tacy. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli, gdy zacznie wrzeć wrzucamy knedle i gotujemy do czasu aż wypłyną. Knedle przekładamy do durszlaka aby obciekły z wody.
Przygotuj bułkę :Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy, dodajemy bułkę tartą cały czas mieszając podsmażamy na lekko brązowy kolor, odstawiamy.

Knedle przekładamy do przygotowanej bułki tartej i delikatnie mieszamy, przekładamy na talerze oraz posypujemy cukrem cynamonowym.